середа, 4 жовтня 2017 р.

Нобелівська премія з фізики 2017 вручена першовідкривачам гравітаційних хвиль

У вівторок, 3 жовтня, Королівська Шведська академія наук вручила Нобелівську премію з фізики за 2017 рік Райнеру Вайсу, Барі С. Беришу і Кіпу С. Торну за вирішальний внесок у дослідження і виявлення гравітаційних хвиль за допомогою LIGO/VIRGO-детектора.

Про це оголосив генеральний секретар академії Геран К. Ханссон після засідання академії.


LIGO, або Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, (лазерно-інтерферометрична гравітаційно-хвильова обсерваторія) – це спільний проект, завдання якого – експериментальне виявлення гравітаційних хвиль. Учасниками проекту вартістю понад $365 млн є понад тисячу дослідників з двох десятків країн.

Про експериментальне підтвердження теорії Альберта Ейнштейна про гравітаційні хвилі оголосили в лютому 2016 року. 100 років тому Ейнтштейн у своїй теорії відносності описав, що гравітаційні хвилі рухаються зі швидкістю світла, заповнюючи Всесвіт, однак він не зміг передбачити, що їх можна буде виміряти. Американські фізики за допомогою лазера вперше виміряли довжину чотирикілометрових тунелів, які зменшувалися і збільшувалися під впливом гравітаційних хвиль.

У чому революція?
У прес-релізі Нобелівського комітету наголошується, що досі усі види електромагнітного випромінювання були використані для дослідження Всесвіту. Однак "гравітаційні хвилі є прямим свідченням існування перебоїв у площині простір-час". "Це щось зовсім нове і відмінне, воно відкриває невидимі світи. Багато відкриттів чекає на тих, хто досягне успіхів у дослідженні гравітаційних хвиль та інтерпретує їхнє послання", – йдеться у висновку Нобелівського комітету.

Гравітаційні хвилі Всесвіту, які Альберт Ейнштейн передбачив ще сто років тому, були вперше зафіксовані 14 вересня 2015 року. Після зіткнення двох чорних дір і до моменту, коли їх виявили учасники LIGO, вони подолали 1,3 млрд світлових років (і рівно стільки ж земних).

«Хоча отриманий сигнал був надзвичайно слабким, він означав революцію в астрофізиці. Гравітаційні хвилі – це абсолютно новий шлях дослідження найзагадковіших явищ космосу і – разом з тим – нове випробування для меж нашого пізнання», – йдеться в прес-релізі Королівської академії.

Нобелівський лауреат 2017 року 85-річний Райнер Вайс родом з Німеччини, він професор фізики Масачусетського технологічного інституту. Барі С. Беріш (штат Омаха) в 81 рік займається астрофізикою в університеті Лінда. Кіпу С. Торну, професору фізики Каліфорнійського технологічного інституту, 77 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар