четвер, 21 вересня 2017 р.

Пишаймося співвітчизниками

Українці відкрили нову унікальну галактику
Група астрономів із Національної академії наук України здійснила відкриття нової галактики.
Особливість знайденої космічної системи у тому, що в ній міститься найменша кількість хімічних елементів, важчих за гелій. Це унікальний випадок серед систем із активним зорестворенням, повідомляє AIN.
Керував групою вчених український астрофізик Юрій Ізотов. Раніше він вже зробив важливе відкриття: у 2005 році відкрив одну з наймолодших галактик у парі зі своїм колегою з США.
Назва відкритої галактики — J0811+4730. Ізотов і його група шукали найдавніші галактики серед 4 млн. кандидатів. Найвірогіднішою виявилася одна.

Дослідження проводилися за допомогою одного з найбільших телескопів світу, який розміщено в Арізоні. Знайдена космічна система розташована за 600 млн. світлових років від Землі.
Чому це відкриття важливе? Сучасна астрофізика досліджує фізичні характеристики так званих первинних галактик - вважається, що це перші об'єкти Всесвіту, які з'явилися в газовому середовищі з водню і гелію, яке практично не містило інших елементів. Первинні галактики створювалися, коли вік Всесвіту становив кілька мільйонів років (зараз йому - близько 13 млрд. років). Вони відігравали важливу роль в еволюції раннього Всесвіту, наприклад, в них почався синтез елементів, важчих за гелій (азоту, кисню, заліза, вуглецю).
Первинні галактики були невеликими за розміром і масою (в десятки тисяч разів менше за масою, ніж, наприклад, Чумацький Шлях). Ця обставина не дозволяла вивчити їх як слід, тому астрономи шукають їх аналоги, розташовані ближче. До цього часу було відомо лише кілька подібних галактик, серед них і та, яку астрофізики Юрій Ізотов і Наталя Гусєва відкрили в 1990 році

Джерело:
https://tvi.ua/novini/ukrainci-vidkrili-novu-unikalnu-galaktiku.html#hcq=y5Z2Tvq

Немає коментарів:

Дописати коментар